Föreningsmotion

Ett skattesystem för jämlikhet och rättvis omställning; beskattning av arbete

Sverige har ett skattesystem som inte förmår bära en ambitiös välfärdsstat och som i för låg utsträckning fördelar från de ekonomiskt starka till de ekonomiskt svaga. Arbetare och tjänstemän betalar en allt större del av kakan i förhållande till stora företag och den ekonomiska eliten. Det förekommer att miljardären betalar en lägre andel av sin inkomst i skatt än vad vanliga löntagare gör. Vi menar att en långsiktigt hållbar och stärkt finansiering för offentliga tjänster och åtaganden är nödvändiga. Detta kräver ett nytt skattesystem.

Skattesystemet har sedan den senaste stora skattereformen blivit något av ett lapptäcke av olika skattesatser, avdragsmöjligheter och undantag. Detta är enligt en närmast enig kår av ekonomer en mindre lyckad ordning.

 

Ersätt jobbskatteavdraget med en generell skattesänkning för alla låg- och medelinkomsttagare

Sedan 2006 har ett antal jobbskatteavdrag införts. Kostnaden beräknades 2019 uppgå till cirka 130 miljarder kronor per år och gynnar framförallt de som redan har det gott ställt. Jobbskatteavdragen har samtidigt bidragit till att sjuka och arbetslösas inkomster beskattas hårdare än inkomster för personer i förvärvsarbete. Det är ett synnerligen orättvist sätt att sänka den effektiva ersättningsgraden i socialförsäkringarna som redan är långt under 100% av lönen. För att råda bot på dessa två orättvisor borde jobbskatteavdraget ersättas av en generell skattesänkning för alla inkomster, inte bara löntagare, och helt fasas ut för höginkomsttagare.

 

Avskaffa RUT & ROT-avdragen

Många av dagens skatteavdrag för arbetsinkomster skapar ovälkomna sido- och inlåsningseffekter och underminerar progressiviteten i skattesystemet. Avdraget för hushållsnära tjänster (RUT) är ett sådant. RUT-avdraget gynnar främst en liten grupp välmående hushåll som köper städtjänster, medan kostnaderna fördelas på resterande befolkning, däribland de som har det knapert. Utvärderingar från Riksrevisionen och Myndigheten för Tillväxtpolitiska Utvärderingar och Analyser har dessutom visat att alla de fina löften som gavs kring RUT-avdragets positiva effekter aldrig infriats. 

Även avdraget för reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) dras med liknande problem. Avdraget gynnar oproportionerligt välmående bostadsägare medan kostnaderna faller på befolkningen som helhet. Avdraget var tänkt som en konjunkturstimulans när bostadsbyggandet sjönk i finanskrisens spår. Eftersom avdraget aldrig togs bort när bostadsbyggandet tog fart igen, har ROT-avdraget bidragit till att ställa enskildas köksrenoveringar mot allmännyttigt bostadsbyggande i dragkampen om begränsad arbetskraft.

 

Inför en grön värnskatt

Värnskatter eller solidaritetsavgifter i olika former har funnits runt om i Europa för att finansiera till exempel försvarssatsningar. I Sverige infördes värnskatten på 90-talet som ett led i saneringen av de offentliga finanserna. Värnskatten avskaffades år 2020. Idag finns ett starkt behov av att minska de ekonomiska klyftorna. Samtidigt står Sverige inför en klimatkris med ett akut behov av att minska utsläppen och finansiera introduktionen av ny grön teknik.

Den översta inkomstdecilen i Sverige genererar genom sin konsumtion i genomsnitt 3–5 gånger högre utsläpp än den lägsta inkomstdecilen. En klimatvärnskatt där intäkterna riktas till grön omställning hanterar därför flera problem på samma gång. Den bidrar till att dämpa utsläppen där utsläppen är som störst, och följer därför logiken i “förorenaren betalar”-principen, samtidigt som den bidrar till att minska de ekonomiska klyftorna. Den tillgodoser också att de löpande kostnaderna för klimatomställningen inte läggs på dem som idag saknar ekonomiska marginaler.

 

Vi yrkar därför:

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för att jobbskatteavdragen fasas ut med fördelningspolitisk hänsyn i form av generell skattesänkning för alla låg- och medelinkomsttagare, även sjuka och arbetslösa

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att RUT-avdraget avskaffas 

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att ROT-avdraget avskaffas

  4. Att Socialdemokraterna ska verka för att en klimatvärnskatt införs för höga inkomster

  5. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  6. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress

S-föreningen Reformisternas motion har tagits fram enligt beslut på årsmöte och följer av det breda ekonomisk-politiska reformprogram som föreningens tusentals medlemmar ställt sig bakom. Omfattande dokumentation av förslagen och bakomliggande motivering, samt ekonomiska beräkningar av de offentliga-ekonomiska implikationerna av förslagen, återfinns i föreningens reformprogram, studiematerial och reformbudget. Allt material finns att ladda ned på www.reformisterna.se.