Föreningsmotion

En grön ny giv för Sverige

Sverige står inför en rad utmaningar. Ekonomin måste byggas upp efter coronakrisen. Samtidigt behöver vi ta oss an de djupa problem vi stod inför redan före pandemin: En pressad välfärd, växande klyftor – och klimatkrisen. Återuppbyggnaden ställer klimatfrågan på sin spets: Antingen nyttjar vi satsningarna för att ställa om eller så bränner vi en unik chans att rädda klimatet.

Sverige har goda förutsättningar att genomföra en grön omställning. Vi är ett rikt land med gott tekniskt kunnande och stora förnybara energiresurser. Problemet är att dagens klimatåtgärder inte räcker. Sveriges utsläpp minskar med någon procent per år. För att uppfylla nuvarande klimatmål måste takten öka till 6-8%. För att vara i linje med 1,5-gradersmålet, sannolikt 10-16%. 

Låt oss vara tydliga: För att hantera klimatkrisen krävs en systemförändring av dagens politik. Koldioxidskatt och utsläppshandel är viktiga redskap – men de räcker inte.

Dessutom måste omställningen genomföras efter decennier av växande klyftor. En rättvis omställning i ett samhälle där klyftorna växer är en motsägelse med föga förutsättningar att lyckas. Omställningen måste vara del av ett större löfte: En bättre framtid för flertalet, inte bara några få – annars kommer den inte att få brett gehör. De reformer vi föreslår skall därför läsas tillsammans med dem för minskade klyftor och stärkt välfärd. Tillsammans utgör de en Green New Deal, en grön ny giv.

Utgångspunkten är enkel: En omställning i den takt och omfattning som krävs förutsätter att staten tar ett betydligt större ansvar. Dagens klimatsatsningar måste flerfaldigas. Samtidigt är samhällets infrastruktur är eftersatt, det finns ett skriande behov av bostäder, coronakrisen har blottlagt en pressad välfärd. Vi skulle kunna slå två flugor i en smäll: Rusta välfärdsstaten och bygga ett hållbart samhälle. Men hittills har politiken varit låst. Nödvändiga investeringar har slagits mot en underfinansierad välfärd – samtidigt som klockan tickat ner mot klimatkatastrof. Det är ohållbart. Staten måste kunna satsa för att ta itu med mänsklighetens ödesfråga.

Grunden för en grön ny giv är ett moderniserat finansiellt ramverk, rustat att möta vår tids utmaningar. Samtidigt behöver staten hjälpa till att mobilisera privata investeringar. Problemet är inte avsaknad av pengar, utan att riskerna anses för stora. Det behövs en aktör som minskar riskerna och bidrar med tålmodigt kapital. Vi föreslår en beprövad lösning: En statlig investeringsbank. Pengarna finns, det som behövs är politisk vilja. För den som oroas över skuldsättning: Omställningen är jobbskapande. Investeringarna är inte bara livsavgörande – de kommer att bli lönsamma, för staten och samhället i stort.

Men det behövs mer. För att skala upp grön teknik och göra alternativen tillgängliga krävs subventioner och styrmedel. Offentlig verksamhet har en viktig roll att fylla. Genom att ställa klimatkrav vid upphandling kan det gemensamma bli en motor för omställningen och säkra marknader för ny teknik.

Samtidigt vet vi att det inte räcker att det gröna växer. Det fossila måste samtidigt krympa. Hela ekonomins inriktning måste förändras. Också detta är omöjligt utan starkare statlig styrning. Dagens klimatmål behöver kompletteras med sektorsvisa mål för utfasning av utsläpp. Det behövs ett slutår för fossila bränslen. Klimatskadliga subventioner måste fasas ut. Framför allt krävs ny lagstiftning och praxis så att investeringar och samhällsplanering inte bryter mot klimatmålen.

En del utsläpp kommer att vara svåra att få bort. Det behövs en plan för att ta hand om de här restutsläppen, antingen med tekniska lösningar (CCS/Bio-CCS) eller naturens egna metoder. Också detta kräver nationella satsningar.

Omställningen är den största strukturomvandlingen sedan industrialiseringen och spänner över hela samhället. Idag brister samordningen mellan olika myndigheter och nivåer. För att koordinera arbetet och se till att klimatmålen nås föreslår vi en ny enhet, direkt underställd statsministern. 


Vi yrkar därför: 

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för att en statlig investeringsbank etableras för att tillhandahålla billigt och långsiktigt kapital för storskaliga offentliga och privata investeringar

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att nya bindande sektorsvisa mål och strategier utformas för utfasning av utsläpp växthusgaser inom samtliga samhällssektorer

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att offentlig verksamhet blir pådrivande i omställningen, med strikta miljö- och klimatkrav vid offentlig upphandling. Målet bör vara netto nollutsläpp år 2030

  4. Att Socialdemokraterna ska verka för att en nationell plan för industriell uppskalning av koldioxidavskiljning- och lagring (CCS) och minusutsläpp upprättas, inklusive finansiering och regelverk

  5. Att Socialdemokraterna ska verka för att investeringar och offentlig samhällsplanering skall följa klimatmålen

  6. Att Socialdemokraterna ska verka för att subventioner som motverkar klimatmålen, såsom undantag för koldioxidbeskattning, fasas ut, samtidigt som glesbygd och jordbrukare kompenseras

  7. Att Socialdemokraterna ska verka för att en ny enhet under statsministern upprättas för samordning av statens politik för att nå klimatmålen

  8. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  9. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress


S-föreningen Reformisternas motion har tagits fram enligt beslut på årsmöte och följer av det breda ekonomisk-politiska reformprogram som föreningens tusentals medlemmar ställt sig bakom. Omfattande dokumentation av förslagen och bakomliggande motivering, samt ekonomiska beräkningar av de offentliga-ekonomiska implikationerna av förslagen, återfinns i föreningens reformprogram, studiematerial och reformbudget. Allt material finns att ladda ned på www.reformisterna.se.