Föreningsmotion

Ett lyft för socialförsäkringssystemet

Sverige socialförsäkringar har kraftigt försvagats de senaste decennierna. Det är en starkt bidragande orsak till ökad ekonomisk ojämlikhet, otrygghet och fattigdom i Sverige. Allt större löntagargrupper hamnar också över taken i försäkringarna och tvingas till dyra privata försäkringslösningar för att upprätthålla sitt inkomstskydd. Socialförsäkringarna bör därför tydligt förstärkas och den ekonomiska tryggheten öka även för studerande och barnfamiljer.

Socialförsäkringsystemet är en viktig grundpelare i bygget av ett starkt och tryggt samhälle. Inte minst är dessa försäkringar viktiga i oroliga tider eftersom de minskar risken för att människors ekonomi slås ut. I slutändan gynnar det oss alla genom att snabba på återhämtningen efter ekonomiska kriser.

Förstärk a-kassan

Svensk a-kassa har länge varit bland de minst generösa i OECD. Under 2019 fick knappt en fjärdedel av de som fick a-kassa en ersättning på 80 procent av tidigare inkomst. Det betyder att a-kassan i praktiken inte fungerar som en säkring av inkomsten vid arbetslöshet för de flesta löntagare. Många löntagare har därför tagit kostsamma privatförsäkringar eller betalar förhöjda fackavgifter för att skydda sin lön. Samtidigt är grundersättningen för låg för att kunna garantera en dräglig tillvaro vid arbetslöshet. I samband med de krispaket som lanserades under våren 2020 infördes en rad tillfälliga men mycket positiva förändringar i A-kassan, inte minst höjda tak och golv. A-kassans problem att säkra inkomster vid arbetslöshet kräver dock permanenta lösningar.

Förstärk sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättningen

De senaste decennierna har sjukförsäkringssystemet gått igenom stora förändringar. Sedan 90-talet har ersättningsnivån fallit och taket i sjukpenningen inte hängt med i inkomstutvecklingen. Ersättningarna inom sjuk- och aktivitetsersättningen för personer med stadigvarande nedsatt arbetsförmåga har också halkat efter, från en redan låg nivå, och är oförsvarbart låga. Jobbskatteavdragen har också bidragit till att sjukskrivna och personer med sjuk- och aktivitetsersättning fallit efter i inkomstutvecklingen. Det är hög tid att sjukförsäkringssystemet stärks.

Höj barn- och studiebidraget

Enligt en rapport från Rädda barnen levde nästan 200 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet 2016. För många av dessa familjer spelar barnbidraget en avgörande roll för att få ekonomin att gå ihop. Grundidén att samhället är med och tillsammans bär de ökade kostnaderna det innebär att skaffa barn gäller alla familjer oavsett inkomstklass. Samtidigt är effekten omfördelande: ju högre inkomst du har, desto mer betalar du i skatt, samtidigt som utbetalningen är lika, oavsett inkomst.

Barnfattigdomen påverkar även möjligheterna för studier. För barn som växer upp i ekonomisk utsatthet kan studielån te sig som en risk snarare än en trygghet, samtidigt som de känner ett ansvar att försörja familjen. Ett höjt studiebidrag ökar incitamenten för att fortsätta studierna, och leder i längden till utjämnade samhällsklyftor.

Barnbidraget är ett av de enklaste sätten att omfördela resurser för att minska barnfattigdomen och erbjuder barnfamiljer en förutsägbar grundtrygghet, oberoende av förändringar i livssituationen. Så länge barnet finns, finns barnbidraget. En rejäl höjning skulle ökat barnbidragets omfördelande effekt och stärka jämlikheten. Av samma anledning föreslår vi en höjning av studiebidraget.

Vi yrkar därför: 

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för att ett rejält barnbidragslyft i storleksordningen 1000 kr/barn och månad genomförs

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att studiebidragen höjs för studerande på gymnasienivå samt högskola och universitet i storleksordningen 1000 kr/månad

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att arbetslöshetsförsäkringen förstärks genom en höjning av a-kassans tak till minst 1500 kr/dag och a-kassans golv till minst 510 kr/dag

  4. Att Socialdemokraterna ska verka för att sjuk- och aktivitetsersättningen höjs i storleksordningen 1000 kr/månad per person

  5. Att Socialdemokraterna ska verka för att taket för sjukpenningen höjs till motsvarande minst 1500 kr/dag

  6. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  7. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress

S-föreningen Reformisternas motion har tagits fram enligt beslut på årsmöte och följer av det breda ekonomisk-politiska reformprogram som föreningens tusentals medlemmar ställt sig bakom. Omfattande dokumentation av förslagen och bakomliggande motivering, samt ekonomiska beräkningar av de offentliga-ekonomiska implikationerna av förslagen, återfinns i föreningens reformprogram, studiematerial och reformbudget. Allt material finns att ladda ned på www.reformisterna.se.