Föreningsmotion

Ny social bostadspolitik för jobb och bostäder för alla

Sverige hade en gång en mycket framgångsrik bostadspolitik. Utgångspunkten för den under decennier förda politiken var att bostaden både är en medborgerlig rättighet och en avgörande tillgång och resurs i samhällsekonomin. God och jämlik tillgång till klimatneutrala bostäder i olika upplåtelseformer är avgörande både för medborgarnas livskvalitet och för samhällsekonomins funktionssätt. Ett högt bostadsbyggande även i lågkonjunktur är en avgörande stabiliserande faktor i ekonomin och håller sysselsättningsgraden hög.

Istället finns idag ett system som är en av den industrialiserade världens mest marknadsliberala. Det har lett till växande segregation och ett kroniskt underskott på bostäder i förhållande till medborgarnas behov och betalningsvilja. Detta försvårar för människor att anpassa sitt boende både till studier och arbetsmarknadens förutsättningar samt försvårar därmed näringslivets personalförsörjning och hämmar ekonomisk utveckling.

Bank- och fastighetssektorernas maktkoncentration till ett fåtal stora bolag med väldigt höga vinstmarginaler dominerar och stryper utbudet av bostäder tillsammans med det kommunala planmonopolet. Den bristande konkurrensen missgynnar också innovationskraften i byggsektorn. Ständigt stigande kostnader både för mark och byggande vältras över på de boende. Marknaden fungerar inte. En marknad med större konkurrens, marknadsregleringar och offentligt byggande skulle generera fler bostäder till lägre kostnad.

Det är socialdemokratins uppgift att stå upp för den gamla insikten att bostadssektorn måste regleras kraftfullt för att bryta med dessa destruktiva krafter. Till stora delar verkar dessa krafter i och genom enskilda kommuners samhällsplanering. Den syns i oviljan eller oförmågan att leva upp till den i lag reglerade skyldigheten att planera för medborgarnas bostadsförsörjning. 

De allmännyttiga kommunala bostadsbolagen hade tidigare en central roll i den framgångsrika sociala bostadspolitiken. Förändrade spelregler och lagändringar har dock försatt allmännyttan på defensiven under flera decennier. Lagstiftningen på området behöver klargöras så att det allmännyttiga syftet med verksamheten i de kommunala bostadsbolagen åter sätts i förgrunden.

Ändamålsenliga bostäder för alla medborgare är ett självklart mål för socialdemokratin. Alla i vårt land ska ha rätt till boende till skälig kostnad, samt att antalet specialbostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning ökas kraftigt. Fram till år 2030 bedömer Boverket att cirka 800 000 bostäder behöver byggas, det vill säga ett nytt, klimatneutralt miljonprogram. 

I syfte att stärka konkurrensen och innovationskraften inom sektorn samt tillgodose att medborgares behov av bostäder tillmötesgås bör ett statligt byggbolag bildas. Bolaget ska i egen regi bygga, äga och förvalta hyreslägenheter samt specialboenden, bland annat på mark som ägs och/eller anvisas av staten/regionen. Bolagets verksamhet kan inledas antingen genom uppköp av medelstora byggbolag i tillväxtregioner eller växa genom ny rekrytering. I detta förslag ingår att statliga fastighets- och markinnehav ska användas för etableringen av bostäder i de fall det anses relevant och lämpligt.

Vi yrkar därför:

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för att statlig och regional markanvändningsplanering införs, vilket innebär att stat och region ges ökade juridiska verktyg att planera och bygga bostäder

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen återigen upprätthåller samhällsnytta som övergripande mål genom att lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag reformeras i grunden

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att ett statligt bostadsbolag etableras som i egen regi bygger, äger och förvaltar hyreslägenheter och specialboenden

  4. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  5. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress

S-föreningen Reformisternas motion har tagits fram enligt beslut på årsmöte och följer av det breda ekonomisk-politiska reformprogram som föreningens tusentals medlemmar ställt sig bakom. Omfattande dokumentation av förslagen och bakomliggande motivering, samt ekonomiska beräkningar av de offentliga-ekonomiska implikationerna av förslagen, återfinns i föreningens reformprogram, studiematerial och reformbudget. Allt material finns att ladda ned på www.reformisterna.se.