Föreningsmotion

Ekonomisk utveckling inom planetens gränser

Grön teknik och energieffektiviseringar utgör grunden för en grön omställning. Men det kommer förmodligen inte att räcka. Samtidigt pressas världens naturresurser allt hårdare. Klimatkrisen är inte vår tids enda allvarliga miljöhot. Den biologiska mångfalden slås idag ut i en takt som saknar motstycke miljontals år tillbaka i tiden. En rad ekologiska gränser riskerar att överskridas, med svåröverblickbara konsekvenser.

Forskarvärldens budskap är numera entydigt: Vår tids ekonomiska tillväxtmodell är ohållbar. Problemet illustreras av utsläppen från Sveriges samlade konsumtion. De konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser inkluderar utsläpp från importerade varor och internationella transporter. Till skillnad från Sveriges territoriella utsläpp har de konsumtionsbaserade utsläppen inte minskat under de senaste decennierna. Orsaken är bland annat förflyttning av produktion till låglöneländer med högre utsläpp – och en ohållbar konsumtionsspiral. 

Idag saknas klimatmål för de konsumtionsbaserade utsläppen. Det här behöver ändras. Sverige har ett ansvar också för de utsläpp vi ger upphov till genom import och internationella transporter. Vi vill se en samlad strategi för att ta itu med de konsumtionsbaserade utsläppen. Målet bör vara netto nollutsläpp år 2045. Strategin bör också ta sin utgångspunkt i klimaträttvisa. Vi vet att den tiondel av Sveriges befolkning som tjänar mest idag ger upphov till betydligt högre utsläpp än de med lägst inkomst. Den rikaste tiondelen står för mer än 20 procent av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp, den fattigaste för ungefär 5 procent. Det här handlar inte om att peka finger. Under kommande decennier måste utsläppen ner mot noll bland alla inkomstgrupper. Poängen är att ansvaret måste fördelas solidariskt. Eventuella höjda klimatskatter måste ta hänsyn till människors skilda ansvar och förutsättningar. 

Som en första åtgärd bör Sverige driva på för klimattullar inom EU. En andra avgörande åtgärd, både för att nå klimatmålen och ta itu med vår tids ohållbara tillväxtmodell, är resoluta steg mot betydligt mer återvinning och återbruk. Vi behöver en nationell plan för cirkulär ekonomi, med tydliga mål, kraftfulla styrmedel och fokus på produktion och systemlösningar. 

Ingen har idag en färdig ritning för hur en hållbar ekonomisk utvecklingsmodell kommer att se ut i slutänden. En del tror att grön teknik kan lösa allt. Andra är lika säkra på att världsekonomin måste krympa. Vår utgångspunkt är mer pragmatisk: De gröna delarna av ekonomin måste växa, de skadliga krympa – och frukterna av utvecklingen fördelas betydligt mer rättvist än idag. Vad slutresultatet blir i BNP-tillväxt räknat är i grund och botten mindre intressant. En grön ny giv gör inte anspråk på att ha alla svar. Men den utgör en nödvändig gir bort från en ohållbar väg och en dörröppnare mot en hoppfullare framtid.


Vi yrkar därför:

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för att nuvarande klimatmål kompletteras med mål för konsumtionsbaserade utsläpp, med slutmål netto nollutsläpp 2045

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att EU inför klimattullar. Klimat- och miljöpåverkan, administrativa kostnader och spårbarhet bör beaktas

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att en nationell plan för cirkulär ekonomi utformas, med tydliga mål, stärkta ekonomiska och regulativa styrmedel, och fokus på produktion och produktansvar

  4. Att Socialdemokraterna ska verka för ett jämlikt samhälle och en ekonomisk utveckling som håller sig inom planetens ekologiska gränser

  5. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  6. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress


S-föreningen Reformisternas motion har tagits fram enligt beslut på årsmöte och följer av det breda ekonomisk-politiska reformprogram som föreningens tusentals medlemmar ställt sig bakom. Omfattande dokumentation av förslagen och bakomliggande motivering, samt ekonomiska beräkningar av de offentliga-ekonomiska implikationerna av förslagen, återfinns i föreningens reformprogram, studiematerial och reformbudget. Allt material finns att ladda ned på www.reformisterna.se.