Back to All Events

Har vi råd med framtiden? Ett samtal med Jenny Andersson och Peo Hansen

Den mest konservativa riksdagsmajoriteten i modern tid förhandlar nu fram sin regering och kommande politik. Allt mot en fond av skenande energipriser, höjda räntor och en hotande recession i Ukrainakrigets skugga.

 

Vi vet ännu inte vad som kommer att presenteras, men det är svårt att se ett politiskt program som gör någonting åt vår tids stora samhällsutmaningar: de växande klyftorna, en kroniska arbetslöshet, en undernärd välfärd och en tickande klimatkris.

 

Samtidigt är en mångårig oförmåga att ta itu med just dessa utmaningar sannolikt en av orsakerna till valets utfall. Problemen har kunnat kläs i andra termer.

 

Men fler poliser kommer inte att minska klyftorna. Återvandring kommer inte att skapa nya jobb. Och löften om kärnkraftverk i en fjärran framtid kommer inte att sänka energipriserna eller lösa klimatkrisen.

 

Det är dags att bygga en motrörelse som presenterar ett tydligt alternativ till högerpopulismens verklighetsbeskrivning. För oss i S-föreningen Reformisterna börjar den beskrivningen i den ekonomiska politiken.

 

Hjärtligt välkomna till ett samtal som sätter fokus på den ekonomiska politiken inför kommande mandatperiod. Och i synnerhet det som på fikonspråk kallas det finanspolitiska ramverket, men som i praktiken handlar om något så fundamentalt som huruvida vi som ett rikt land anser oss ha råd att ta itu med vår tids stora samhällsutmaningar - även när världens centralbanker höjer räntan.

 

Till mötet har vi bjudit in vår egen medlem Jenny Andersson, professor i idé och lärdomshistoria vid Uppsala universitet och författare till boken Vad kommer efter socialdemokratin om socialdemokratins framtid, och Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och författare till boken Migrationsmyten.

 

Samtalet leds av vår förenings ordförande och tillika nyblivne riksdagsledamot Markus Kallifatides.

 

Mötet sker på Zoom och länken finns tillgänglig i Reformistgruppen på Facebook samt kommer att skickas ut i ett separat mailutskick.